Chromebook – Vad ska man med en sådan till?

CB5311

För någon vecka sedan frågade en kollega vad man skulle köpa för bärbar dator.
Rent instinktiv svarade jag att denne borde köpa en MacBook Air eller Pro, men efter att ha frågat vad kollegan egentligen skulle ha datorn till insåg jag att det hade varit overkill å det grövsta.

Datorn skulle framförallt användas för att läsa och redigera dokument likt word och excel samt kolla av mailen, lyssna på spotify surfa och kika in Youtube.

Då kom jag och tänka på Chromebook, en dator, framförallt bärbar, som kör med Googles Chrome OS, ett operativsystem som mest kan liknas med webbläsaren Chrome, även den en produkt från Google.

Kollegan nappade inte direkt på mitt förslag, men det gjorde jag..
Jag blev helsåld och spenderade åt helsicke för mycket tid åt att hitta en vass Chromebook för en rimlig peng, och efter en dryg vecka ägnad åt att djupdyka på olika webbsidor och i forum landade valet på en ACER ASPIRE CB5-311 på dryga 13”.
Jag köpte den via Amazons UK och betalde runt 2600kr inkl. frakt och hade den i “brevlådan” efter en dryg vecka.

Varför valde jag då just den Chromebooken och inte en SAMSUNG eller DELL?
Jag stirrade mig helt enkelt blind på kriterier och valde den med bäst processor och som helt enkelt var nyast. En annan avgörande faktor var priset på den svenska marknaden, just den jag valde kostar runt 4500kr enligt prisjakt medans de andra låg på ungefär samma pris i Sverige som i övriga Europa.

Men efter att ha fått hem Chromebooken så insåg jag snart att det inte spelar så jäkla stor roll vilken processor det är, hur mycket RAM minne som är installerat eller vem tillverkaren är, den ska ju trots allt bara driva en webbläsare och klara av att visa YouTube klipp utan att det hackar.

Så går du i Chromebook tankar, sikta inte in dig på den värsta du kan hitta utan försök att hålla budgeten på mellan 2-3000kr. less är faktiskt more när det kommer till Chromebook.
Kom istället underfull med vilken storlek du vill ha på skärmen, de vanligaste är mellan 11” och 13”, och läs vad andra skriver, är det många som klagar på kass batteritid, den bör ligga på mellan 8-12 timmars användande, eller tycker någon att det hackar när YouTube spelar?

Köper du en Chromebook från exempelvis England tänk då på att ikonerna på tangenterna sitter på lite andra ställen och att Å, Ä och Ö saknas, givetvis kan du trots det välja Svenska som både visnings och tangentbords språk, men du får kanske vara lite van med var tangenterna bör sitta.

En annan liten detalj man får komma ihåg är att strömsladden inte ser likadan ut om man beställler från England, alltså inte laddsladden mellan Chromebooken och transformatorn utan den som går från transformatorn och in i väggen. Jag köpte en ny litet längre på Kjell & Co. för dryga femtiolappen.

Hur installerar man Chrome OS då?
Det är super enkelt! Sätt i laddaren öppna skärmen och efter några sekunder så ber den dig att logga in på ditt Google konto, har du inget Google konto så kan du skapa ett direkt, observera att till skillnad från en Mac eller PC så måste du ha en internetanslutning för att starta upp Chromebooken för första gången.

När du loggat in eller registrerat dig så kommer du till hemskärmen, har du någon gång kört Windows (inte Windows 8), så kommer du att känna igen dig direkt.
Längst ner till vänster finns en “Start-meny” knapp där alla förinstallerade appar visas samt de du lagt till i webbläsaren Chrome, förutsatt att du även loggat in med ditt Google konto i webbläsaren.

Nere till höger sitter klockan och information om trådlöst nätverk, trycker du där så får du upp en liten meny för inställningar typ Bluetooth och liknande.

Det är egentligen allt, alla appar du öppnar öppnas i webbläsaren, även om det finns dedikerade ikoner för exempelvis Google Drive så öppnas inte ett program, utan man kommer till sin drive mapp via webbläsaren.

En annan kalas bonus är att Google bjussar på 1TB (1000GB) lagring på Google Drive i 2år om man köper en ny Chromebook!

Summa summarum.
En Chromebook är kanske inte för alla, men vill du snabbt komma åt nätet för att jobba med dokument, läsa mailen, surfa och använda enklare program som finns som Chrome tillägg så är det maskinen för dig!

Men gör din research innan och stirra dig inte blind på specifikationerna.
Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *