Hitta din borttappade smartphone!

device

Det kan hända även den bästa, man har bråttom på morgonen och kan inte för sitt liv hitta mobiltelefonen. Eller så sitter man på bussen och mobilen lyckas glida ur fickan
Vad som än händer din smartphone så kan det vara skönt att snabbt kunna lokalisera den och även “ringa” till den så den snabbt kan hittas.

Du som har en Androidmobil gör följande,
Gå till “Inställningar”.
Öppna “Säkerhet”.
Klicka på “Enhetsadministratörer”.
Välj “Android Enhetsadministratör”.

Nu är det klart!

Gå in på följande adress i en dator – https://www.google.com/android/devicemanager
Logga in med ditt Gmail-konto om du uppmanas till det, och voila, nu kan du se vart din smartphone befinner sig. Du kan även få den att ringa högt i fem minuter, låsa den för obehöriga eller radera all information på den om, det sistnämnda bör göras om telefonen har hamnat i orätta händer.

Det vi ALLA väntat på!

nokia-usbc

USB, Universal Serial Bus, den kabeln du sätter in i datorn för att ansluta exempelvis en smartphone eller ett tangentbord, den du måste försöka sätta i minst tre gången för att den alltid är åt fel håll får nu ett helt nytt utseende.

Den kommer bli mindre, klara av att överföra information med en högre hastighet och går att sättas i åt båda hållen! Du läste rätt, likt Apples kabel för iPhone 5 och senare så spelar det inte längre någon roll hur du sätter i kabeln!

Nu säger du säkert,
– Men du, när kommer denna fantastiska pryl ut på marknaden?

Den finns redan ute!
När Microsoft köpte Nokias mobilavdelning häromåret för cirka 58 miljarder kronor så ingick de avtal om att Nokia inte längre får göra mobiltelefoner, men läsplattor gick bra.

Så Nokia tog fram en läsplatta som de döpte till N1 och släppte på den Kinesiska marknaden för någon vecka sedan, och du har väl vid det här laget gissat att den har den nya USB standarden.

Dom har döpt den nya USB standarden till typ-c och den kommer inom kort att finnas på i princip allt. Den klarar dessutom av mer kräm än nuvarande USB och det kommer leda till kortare laddningstider för dina smarta prylar samt laddning av exempelvis bärbara datorer, så det är nog bara en tidsfråga innan datorladdare blir standardiserade!

Din iPhone kan rädda liv!

ios8

Har du en iPhone 4S eller senare som är uppdaterad till íOS8 eller senare så kan du nyttja en funktion som möjligen kan rädda liv!

Om du är osäker på om du har en iPhone 4 eller 4S så kan du lätt se det genom att vända på telefonen, ta fram förstoringsglaset och kolla längst ner bland alla siffror.
Står där A1349 eller A1332 så har du en iPhone 4 och kan dessvärre, i alla fall inte ännu, använda denna funktion.

Är du inte helt hundra på om du har iOS8 eller senare kan du kolla detta genom att gå till
Inställningar > Allmänt > Om.
Kolla till höger om “Version”, om versionen börjar med en 8:a så är det bara att tuta och köra.

Funktionen som jag syftar till gör så en “Medicinskt ID” ikon läggs till på Nödsituationssidan, den du kommer åt genom att trycka på “Nödsituation” längst ner till vänster på din låsskärm , likt den som finns för vissa androidtelefoner och kallas för ICE.

Ponera att du råkar ut för något och dina anhöriga måste kontaktas, tidigare var det omöjligt om du hade en låskod på telefonen, men nu kan man se vilka du har valt som anhöriga och även ringa till dessa från telefonen om man trycker på “Medicinskt ID”.
Du kan också lägga till information om du har någon sjukdom eller allergier, vilken blodtyp du har med mera, med mera.

Du kan aktivera detta genom att öppna appen “Hälsa” och kika längst ner till höger, där står det “Medicinskt ID” tryck på den så lotsas du till en skärm där du trycker på “Skapa medicinskt ID”.
Aktivera funktionen genom att göra reglaget bredvid “Visa på låsskärm” grönt.

Fyll i alla nödvändiga uppgifter och tryck på “Klar”!

Tack till Björn som tipsade mig om funktionen!

Windows 8 går snart i graven

windows10

Har du införskaffat en dator de senaste åren och blivit pålurad Windows 8?
Är du inte helt nöjd och saknar funktioner som en start-meny?

Då kan du skratta dig lycklig för enligt höjdare på Microsoft, de som ligger bakom Windows operativsystem, så kommer de som har Windows 8 i alla dess former få uppgradera till Windows 10 helt gratis!

Windows 10 beräknas komma senare i år och bete sig mer som Windows 7, men ta de bästa delarna från Windows 8 i form av funktioner och lösningar.

Du kan också vänta dig ett komplement till den gamla arbetshästen Internet Explorer i form av en helt ny webbläsare som ska påminna mer om de omåttligt populära Firefox och Google Chrome. Dom har valt att kalla den för Spartan och den kommer med stor sannolikhet att ingå när man uppgraderar till Windows 10.

Få Spotify Premium “gratis” med en Chromebook!

spotify

Hur man än vrider och vänder på det så är jag 25% smålänning, och den smålänningen blir oerhört exalterad när det visar sig att man kan spara några kronor, eller potentiellt flera tusen!

Jag satt härom kvällen och läste på om hur man kan köra Android appar på en Chromebook, något jag kommer skriva om vid ett senare tillfälle, och kom på att jag saknade Spotify, efter lite googlande kom jag fram till att man helt sonika kan besöka play.spotify.com direkt i webbläsaren och man kommer då till en webbaserad version av Spotify.

Inga konstigheter än så länge, men jag upptäckte till min förvåning att jag fritt kunde byta låtar i en spellista och hur mycket jag än bytte låt så var det inga reklamavbrott.
Detta beror tyvärr inte på att Chromebooken kommer med fritt Spotify utan helt enkelt att jag har installerat AdBlock för Chrome, det finns att hämta här! AdBlocks enda uppgift är att blockera reklam på webben för att dels spara bandbredd, och dels ge användaren en “renare” upplevelse när man besöker exempelvis en kvällstidnings hemsida.

Så om du har en Chromebook, eller enn dator med Chrome som webbläsare,Spotify Free och AdBlock, surfa in på play.spotify.com och lira för glatta livet!

Bonustips! Detta fungerar lika bra på YouTube, ingen mer reklam som spelar innan ditt klipp!

Chromebook – Vad ska man med en sådan till?

CB5311

För någon vecka sedan frågade en kollega vad man skulle köpa för bärbar dator.
Rent instinktiv svarade jag att denne borde köpa en MacBook Air eller Pro, men efter att ha frågat vad kollegan egentligen skulle ha datorn till insåg jag att det hade varit overkill å det grövsta.

Datorn skulle framförallt användas för att läsa och redigera dokument likt word och excel samt kolla av mailen, lyssna på spotify surfa och kika in Youtube.

Då kom jag och tänka på Chromebook, en dator, framförallt bärbar, som kör med Googles Chrome OS, ett operativsystem som mest kan liknas med webbläsaren Chrome, även den en produkt från Google.